به لطف اینترنت و امکانات نامحدود آن، این روزها برای راهاندازی کسبوکار نیازی به سرمایههای کلان نیست. زمانهای است که در آن میتوانید با داشتن یک ایده درخشان و البته پشتکار و صبر، یک تجارت موفق به راه بیاندازید. حتی لازم نیست برای این کار از خانه بیرون بروید. میتوانید یک کسبوکار آنلاین را در خانه خود شروع کنید و تنها کافی است یک فروشگاه اینترنتی داشته باشید. در ادامه به بررسی ویژگیها و شرایط کار در خانه میپردازیم.
منظور از کسبوکار آنلاین چیست؟
کسبوکار آنلاین، روشی از تجارت است که در آن ارتباط بین خریدار و فروشنده در بستر اینترنت شکل میگیرد. با فروش آنلاین نیازی به حضور دو طرف در یک محل خاص نیست. در حقیقت گاهی اوقات حتی لازم نیست یک دفتر کار داشته باشید و میتوانید از خانه، تجارتتان را مدیریت کنید.
این نوع فعالیت اقتصادی به خرید و فروش محصول محدود نیست و دامنه بسیار گستردهای دارد که به آن میپردازیم.
انواع کسبوکارهای آنلاین
هر مهارت و تخصصی که داشته باشید، مشتری آنلاین آن پیدا خواهد شد. از خرید و فروش کتاب گرفته تا تعمیرات ماشین!
یکی از پر رونقترین تجارتهای اینترنتی در جهان، فروش آنلاین اطلاعات است. اطلاعات ارزشمند را به راحتی میتوانید بفروشید و درآمد بسیاری هم به دست بیاورید اما منظور از فروش اطلاعات چیست؟ چگونه میتوان اطلاعات را در یک فروشگاه اینترنتی ارائه کرد!؟
اگر به روند روزانه فعالیت خود در اینترنت و شبکههای مجازی دقت کنید، خواهید دید که در بسیاری از موارد به دنبال اطلاعات هستید. مثلا وقتی در گوگل عبارت «آموزش کار با فوتوشاپ» را جستوجو میکنید، این جا به دنبال اطلاعات میگردید. گوگل سایتهایی را معرفی میکند، شما یکی را انتخاب میکنید و وارد سایت میشوید. این همان جایی است که یک نفر اطلاعاتش را به شما میفروشد.
در واقع بسیاری افراد، تخصص خود را در فضای اینترنت میفروشند و این تخصص ممکن است هر چیزی باشد. در مورد مثالی که زدم، کسی که به کار با ابزار فوتوشاپ مسلط است، میتواند جزوه، کتاب یا حتی ویدئوی آموزشی تهیه کند و آن را در یک فروشگاه اینترنتی بفروشد.
آموزش یا فروش تخصص را هم میتوان به صورت یک کسب وکار خانگی اداره کرد.
شکل دیگری هم از تجارت آنلاین با اطلاعات وجود دارد که در آن اطلاعات به صورت رایگان در اختیار مخاطبان قرار داده میشود. در واقع این وب سایتها از طریق ارائه رایگان اطلاعات، مخاطبان را به خود جذب میکنند و وقتی که سایت پرمخاطب شد، کسبوکارهای مختلف برای تبلیغ و رپورتاژ به سراغ آن میروند و از همین طریق درآمدزایی شروع میشود.
نوع دیگری که بسیار هم رایج است، فروش محصولات فیزیکی به صورت آنلاین است. با راهاندازی یک فروشگاه اینترنتی میتوانید هر نوع محصولی را از زیورآلات دستساز گرفته تا لباس، تابلوهای نقاشی و ... به فروش برسانید . برای این کار لازم نیست حتما یک فروشگاه اینترنتی بزرگ مثل دیجی کالا داشته باشید زیرا یک تولیدکننده خلاق، حتی در خانه هم میتواند به اندازه کافی از فروش اینترنتی درآمد کسب کند.
ممکن است بگویید در کسب و کار خانگی هم همچنان باید هزینه تبلیغات را در نظر گرفت. درست است و همه میدانیم که هیچ کسبوکاری بدون تبلیغ رونق نمیگیرد. با این حال، هزینههای بازاریابی دیجیتال نسبت به مدل سنتی کمتر و روشهای آن نیز متنوعتر است.
کار در خانه
کسبوکارهای خانگی، به تدریج جای خود را در میان مردم باز کردهاند. در گذشته شاید تصور لباس خریدن از راه دور برایمان ممکن نبود اما این روزها از لباس گرفته تا دیگر وسایل شخصی، همه را آنلاین میخریم و از این که زمانی را صرف رفت و آمد در ترافیک نمیکنیم خوشحال هم هستیم! اینترنت و شبکههای اجتماعی معادلات تجاری را کاملا تغییر دادهاند و سبکهای جدیدی از فعالیت اقتصادی را وارد دنیای تجارت کردهاند.
مثلا در گذشته اگر شما یک طراح لباس بودید که سرمایه کافی ندارد و میخواهد هنر خود را به مردم معرفی کند، چارهای جز همکاری با شرکتها و مزونهای بزرگ وجود نداشت.
این روزها کار بسیار سادهتر شده است و تنها چیزی که نیاز دارید، یک ذهن خلاق، کمی پارچه و یک چرخ خیاطی است. میتوانید با یک سرمایه اندک برند خود را در شبکههای مجازی مطرح کنید، پس از این که برند خود را در ذهن مردم ثبت کردید و سرمایه بیشتری به دست آوردید، یک فروشگاه اینترنتی میسازید و کار فروش را به صورت جدیتر دنبال خواهید کرد.
دنیای مجازی هیچگونه محدودیتی ندارد و هر کار و تخصصی که داشته باشید در نهایت مشتریهایی هستند که به دنبال آن میگردند. مادران خانهدار میتوانند غذای خانگی بفروشند، هنرمندها صنایع دستی خود را معرفی کنند و گالری آنلاین راه بیاندازند و ... .
برای کار در خانه و راهاندازی کسب و کار کوچک و متوسط مهارت خاصی لازم نیست و همان آشنایی ابتدایی که همه با فضاهای مجازی داریم برای شروع کافی خواهد بود.
چگونه یک کسبوکار خانگی موفق داشته باشیم؟
سابقه و تاریخچه بسیاری از برندهای برتر جهان نشان میدهد که از یک کسبوکار کوچک خانوادگی شروع شدهاند. بسیاری از محصولات شیکی که ما امروز استفاده میکنیم، برای اولین بار در گاراژ خانهها ساخته شدند و بعد توانستند بازار را در اختیار خود بگیرند. پشت همه این داستانها چند نکته مهم وجود دارد که با هم به بررسی آنها میپردازیم.
استراتژی تجاری خود را تدوین کنید
فرقی نمیکند بخواهید یک تجارت خانگی کوچک راه بیاندازید یا یک سازمان عریض و طویل، در هر صورت مهمترین مسئله داشتن استراتژی است.
برای داشتن استراتژی موفق، باید تحلیل و آنالیز دقیق داشته باشید و این تحلیل از خودتان شروع میشود. قبل از هر چیز بهتر است خودتان را خوب بشناسید، تواناییها و محدودیتهای خود را دقیقا بررسی کنید:
• چه تخصصی دارید؟
• چه کسانی به این تخصص نیاز دارند؟
• رقبایتان چه کسانی هستند و چگونه کار میکنند؟
پاسخ تمام این سوالات اساس استراتژی تجاری شما را تشکیل خواهد داد.
کسانی در تجارت خود موفق هستند که یک نیاز را در بازار شناسایی و برای رفع آن اقدام کنند. اگر از قبل چند فروشگاه آنلاین بزرگ در کشور وجود دارد، مردم چرا باید از شما خرید کنند؟ شما چه چیز جدیدی ارائه میدهید؟
پلتفرم مناسب را انتخاب کنید
فرض کنیم که میخواهید محصول یا خدمتی ارائه کنید که مردم به آن نیاز دارند.
• این کار را از چه طریقی انجام میدهید؟
• پلتفرم مناسب برای تجارت شما چیست؟
• اگر میخواهید از شبکههای اجتماعی استفاده کنید کدام شبکه اجتماعی مناسبتر است؟
اگر تجارتتان به محصولات فیزیکی مرتبط میشود اینستاگرام میتواند یک پلتفرم عالی باشد و در صورتی که نوع تجارتتان B2B باشد، شبکه اجتماعی لینکدین گزینه مناسبتری است.
با وجود قابلیتهای بیشمار شبکههای اجتماعی، هیچ چیز جای طراحی سایت را نمیگیرد. اگر قصد دارید به یک برند جدی تبدیل شوید، لازم است طراحی سایت و فروشگاه آنلاین را در برنامه خود داشته باشید. وب سایت از دو جنبه به کسبوکارتان کمک خواهد کرد.
اول این که با داشتن یک وب سایت بسیار حرفهایتر به نظر میرسید زیرا سایت و فروشگاه اینترنتی نسبت به صفحات شبکههای اجتماعی قابلیت شخصیسازی نامحدودی دارد. قالب و گرافیک سایت در اختیار خودتان است و به همین دلیل بهتر میتوانید از طریق آن برند خود را به مردم بشناسانید. همان طور که میدانید تمامی عناصر یک وب سایت، از طرح و رنگها گرفته تا لحن نوشتهها، تصویری از برند را در ذهن مخاطب میسازند.
مسئله دیگر، سئو و بهینهسازی وب سایت است. اگر یک وب سایت داشته باشید و آن را بهینهسازی کنید، در رتبههای بالای نتایج جستوجو قرار خواهید گرفت و از این طریق، مخاطبان با بیشتری پیدا میکنید و افراد بیشتری با شما آشنا میشوند. به همین ترتیب، اگر به سایت خود یک وبلاگ هم اضافه کنید، وبلاگی که در آن مطالب مفید به اشتراک گذاشته میشود، مخاطبان وفادار پیدا خواهید کرد و طبیعتا درصدی از این مخاطبها به مشتری تبدیل میشوند.
فروشگاه اینترنتی خود را افتتاح کنید
هر پلتفرمی که انتخاب کرده باشید، لازم است فروشگاه اینترنتی متناسب با آن در نظر گرفته شود. منظور فقط قالب فروشگاه نیست. میتوانید برای طراحی سایت فروشگاهی اقدام کنید یا از طریق اینستاگرام و شبکههای اجتماعی دیگر محصولاتتان را بفروشید.
در هر صورت شما یک فروشگاه آنلاین دارید که باید فرایندهای مشخص و درستی داشته باشد. در واقع این جا به حوزه تجربه کاربری و رابط کاربری میرسیم و لازم نیست حتما به این مباحث پیچیده مسلط باشید تا یک فروشگاه موفق را اداره کنید. البته اگر بتوانید از کمک کارشناسان متخصص استفاده کنید قطعا نتیجه بهتری میگیرید اما این جا ما از تجارتهای خانگی کوچک صحبت میکنیم که بودجه چندانی ندارند.
در این مرحله، کافی است خود را جای خریداران بگذارید:
• چه کار میتوانید بکنید که راحتتر به اطلاعات مورد نیازشان برسند؟
• چطور میتوانید تجربه خریدی راحت و آسان برایشان رقم بزنید؟
• آیا عکسها و توضیحات محصولات کافی و گویا هستند؟
• اجناس چطور به دست مشتریها میرسند؟
• چطور میتوانید سرعت ارسال محصول را بیشتر کنید؟
یک راه مفید برای یافتن سیستم فروشگاهی مناسب، آنالیز نمونههای مشابه است.
بررسی کنید که:
• فروشگاههای اینترنتی موفق چه سیستمی دارند؟
• ثبت درخواست و ارسال محصول به چه صورت انجام میشود؟
• محصولات چگونه و با چه نوع بستهبندی به دست مشتریان میرسند؟
خواندن دیدگاههای کاربران را نیز فراموش نکنید زیرا در این قسمت ضعفها و قوتهای هر سیستمی را میتوان شناسایی کرد.
خود را به مردم بشناسانید
طبیعتا هر برندی به تبلیغات نیاز دارد و معقول نیست که برندها منتظر بمانند تا مردم آنها را پیدا کنند. در کسبوکارهای خانگی با وجود بودجه محدود، خود به خود بسیاری از گزینهها حذف میشوند. مثلا تبلیغات تلویزیونی یا بیلبورد در دسترس نیست و به همین دلیل باید روشهای کمهزینه و موثر پیدا کرد.
سئو میتواند یک روش مناسب باشد که فقط یک مساله دارد: اگر فعالیت فروشگاه اینترنتی شما در حوزهای باشد که کلمات کلیدی پر رقابتی دارد، هزینه سئو نیز بالا میرود.
برای نشان دادن و معرفی فروشگاه اینترنتی خود به مردم، میتوانید از روشهایی مثل بنرهای تبلیغاتی سایتها، استوریهای تبلیغاتی، کامنتهای اینستاگرامی و ... بهره ببرید.
در این مرحله نیز شناخت منابع و امکانات و همچنین شرایط بازار و رقبا بسیار اهمیت دارد.
کسبوکار خود را توسعه دهید
توقف و درجا زدن، مشکلی است که میتواند گریبان همه تجارتها و استارتاپها را بگیرد. بعد از چند ماه کارها روال بهتری پیدا میکنند و درآمدزایی شروع میشود و راضی شدن به این درآمد و توقف در این مرحله، اشتباه بزرگی خواهد بود.
این جا درست زمانی است که کسبوکار نیاز به توسعه و گسترش دارد. زمانی که منابع بیشتری در اختیارتان قرار گرفته است، میتوانید بهتر روی بازاریابی کار کنید، انواع روشهای دیجیتال مارکتینگ را به کار ببرید و فرایند بازاریابی محتوا را آغاز کنید.
بازاریابی محتوا روشی است که در بلندمدت سود زیادی به تجارت شما خواهد رساند و در آن با تولید محتوا مخاطبان را به سمت خود جذب خواهید کرد. معمولا مخاطبی که از این روش به سمتتان میآید هدفمند است و به دنبال پاسخ به یک نیاز میگردد. با تولید محتوا برای فروشگاه اینترنتی و بازاریابی از طریق آن، برند خود را نیز تثبیت خواهید کرد.
در تمامی این مراحل، سئو هم به کمکتان خواهد آمد. اگر به اندازه کافی بودجه در اختیار داشته باشید، بهتر است سئو سایت را به یک متخصص بسپارید. در غیر این صورت گزینه دیگری به نام مشاوره سئو وجود دارد که با هزینه کمتری انجام خواهد شد. اگر در این حین خودتان هم به دنبال یادگیری اصول اولیه سئو بروید، میتوانید بعضی از موارد را شخصا انجام دهید.
با مشتریان ارتباط برقرار کنید
عصر فعلی را دوره انقلاب مشتری میدانند. در اولین دوره، تولید مهم بود. هر کارخانهای که میتوانست بیشتر تولید کند، سود بیشتری میبرد. بازار پر از خریدار بود و تولیدکنندهها مشکلی برای فروش محصولات نداشتند.
پس از افزایش تعداد کارخانههای و تولیدکنندهها، کیفیت به مزیت رقابتی تبدیل شد. حالا مردم میتوانستند از بین برندهای مختلف انتخاب کنند و طبیعتا محصولاتی را انتخاب میکردند که کیفیت بهتری داشته باشند.
در حال حاضر، تولیدکنندهها متعدد هستند و کیفیتها نیز تا حدود زیادی به هم نزدیک شده است. در این حالت، تولیدکنندهای برنده خواهد بود که بتواند ارتباط بهتری با مشتریان خود برقرار کند و آنها را بیشتر بشناسد.
با توجه به اهمیت این موضوع، دانشی به نام مدیریت ارتباط با مشتری یا CRM به وجود آمده است که سازمانهای بزرگ در سراسر جهان بر اساس آن سیستمهای خود را طراحی میکنند. این سیستمها ممکن است الکترونیکی و به صورت یک نرمافزار باشند یا به روشهای دیگر عمل کنند اما در هر صورت مهمترین نکته این است که سازمانها با استفاده از CRM مشتریان خود را بهتر میشناسند و ارتباط بهتری با آنها برقرار میکنند. هدف این ارتباط بهتر، ایجاد حس وفاداری در مشتریان است.
فروشگاه اینترنتی یا کسب وکار کوچک و متوسط خانگی این امتیاز را دارد که میتواند ارتباطی نزدیک، صمیمانه و بیواسطه با مشتریان ایجاد کند. این ارتباط سرمایه اصلی تجارت شما است. اگر مشتریان خود را بهتر بشناسید و بتوانید در آنها احساس وفاداری ایجاد کنید چند گام از رقبایتان جلوتر خواهید بود. بسیاری از صاحبان کسبوکارها این نکته مهم را فراموش میکنند که حفظ مشتری قدیمی درست به اندازه جذب مشتری جدید اهمیت دارد.
یادگیری اصول تجارت آنلاین
همان طور که میدانید، این روزها تب استارتاپ همه جا را گرفته است و دورههای آموزشی بسیاری هم در این زمینه وجود دارند. اگر وقت و بودجه کافی دارید و مدرسان معتبر را هم میشناسید، شرکت در این دورهها میتواند موثر باشد.
چه فروشگاه اینترنتی شما بزرگ باشد چه کوچک، به دانش کافی برای مدیریت آن نیاز خواهید داشت.
در صورتی که امکان شرکت در دورههای آموزشی را ندارید، پیشنهاد میکنیم از گوگل استفاده کنید. گوگل یک دانشگاه کامل برای فراگرفتن اصول مقدماتی است.
محتوای آموزشی بسیاری در مورد راهاندازی کسبوکارهای آنلاین وجود دارد و تنها کاری که باید بکنید این است که زمان بگذارید و مقالات مفید را مطالعه کنید. با این کار، نکات بسیار مهمی را یاد میگیرید که بسیاری از آنها ناشی از تجربیات صاحبان مشاغل است. داشتن اطلاعات بیشتر در مورد اصول راهاندازی کسبوکار خانگی و فروشگاه اینترنتی به برداشتن گامهای محکمتر و موفقیت بیشتر در مسیر تجارت منجر خواهد شد.
🧡 پسندیده: 0
💡 تشویق: 1